“`html
İstanbul’da Yeni Teknoloji Geliştirme Merkezi Kuruluyor
İstanbul Ticaret Odası’nın (İTO) girişimcilik merkezi olan Bilgiyi Ticarileştirme Merkezi (BTM), firmalara Ar-Ge yasalarına dayanan vergisel teşvikler sunmak için Teknoloji Geliştirme Merkezi (TEKMER) kurma çalışmalarını başlattı. Kuruluş, bu müjdeli haberi BTM Sahne XL etkinliği sırasında yaptığı açılış konuşmasında İTO Başkanı Şekib Avdagiç ile paylaştı.
Avdagiç, “Girişimcilerimize daha fazla destek sunmak ve yenilikçi projeler için güçlü bir altyapı oluşturmak amacıyla TEKMER’i hayata geçiriyoruz. Bu merkez, girişimcilerimizin fikirlerini hızla geliştirmelerine, teknolojik altyapılarına yatırım yapmalarına ve iş dünyasıyla etkili bağlantılar kurmalarına olanak tanıyacak. Amacımız, 30 girişimin yanı sıra toplamda yaklaşık 200 girişimcinin TEKMER’den yararlanmasıdır. Ayrıca, TEKMER ile birlikte ‘yeşil girişimcilik, sürdürülebilirlik ve iklim değişikliği’ alanlarında faaliyet gösteren girişimcilere özel fırsatlar sunacağız” şeklinde konuştu.
BTM, Global İnovasyon Merkezi Olma Hedefinde
BTM olarak bu yıl toplam 1.158 girişime ve 1.486 girişimciye ücretsiz hizmet verdiklerini ifade eden Avdagiç, “Bu yıl 17 girişimimiz yatırım aldı ve yatırım alan BTM girişimlerinin sayısı toplamda 132’ye ulaştı. Ticarileşen 19 girişim, ülkemizin ekonomik büyümesine katkıda bulunurken, uluslararası düzeyde de dikkat çeken projelere imza atmıştır. İTO Meslek Komiteleri Eşleştirmeleri kapsamında bu yıl Aralık ayına kadar 57 eşleştirme gerçekleştirdik. Yıl boyunca toplamda 67 yatırımcı-girişimci eşleştirmesi yapmış olmamız, doğru yolda olduğumuzu ve girişimcilerimize rehberlik ettiğimizi gösteriyor. 2025 yılına kadar bu doğru adımları atmaya devam edeceğiz. Merkezimiz, girişimcilerimize daha fazla destek sunmak ve yenilikçi projelere güçlü bir altyapı sağlamak amacıyla TEKMER’i kuruyor. TEKMER, yalnızca bir mekân değil, aynı zamanda özgün bir vizyona sahip projedir. Bugün attığımız bu adım, gelecekteki büyük başarı hikâyelerinin başlangıcını oluşturacaktır. Birlikte hareket ederek BTM’yi küresel bir inovasyon merkezi haline getireceğiz” dedi.
Dünya Çapında Başarı Hedefleniyor
BTM Genel Müdürü İbrahim Elbaşı, etkinliğin açılışında, “Bugün BTM’nin 18’inci Sahne XL etkinliğinde bir araya geldik. Bu etkinlik, her yıl büyüyüp gelişen ve daha fazla girişimciye ulaşan bir organizasyon haline geldi. Domino konseptiyle düzenlediğimiz bu etkinlik, girişimciliğin yarattığı domino etkisini simgeliyor. Bir fikir, ilk adımın atılmasıyla bir domino taşını harekete geçirir ve her girişim, zincirin devamı için kritik öneme sahiptir. BTM olarak, bu taşların düzenli bir şekilde dizilmesini ve daha geniş kitlelere ulaşmasını sağlamak için çalışıyoruz. Bu zincirin tamamlanması, siz değerli destekçilerimize bağlı” dedi.
Elbaşı, UBI Global tarafından “Dünyanın En İyi 3’üncü Start Up Merkezi” ödülüne layık görüldüklerini hatırlatarak, “Dünya birinciliği hedefimizi her zaman koruyarak, en iyi Startup Merkezi olmak için çalışmalara devam edeceğiz” diye ekledi.
İki Panel, 18 Sunum
Bu yılki Sahne XL etkinliğinde iki panel düzenlendi. İlk panel, StartupWatch Kurucusu Serkan Ünsal’ın moderatörlüğünde “VC LP’ye karşı” başlığını taşıyor. Bu panelde konuşmacı olarak Domino Ventures Yönetici Ortağı Mustafa Kopuk ile Yıldız Holding Yönetim Kurulu Üyesi ve Dönüşüm-Teknoloji Lideri Yahya Ülker yer aldı. İkincisi ise “Girişimlerin Turcorn Yolculuğu” adıyla, TC Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Milli Teknoloji Genel Müdür Yardımcısı Dr. Damla Turan’ın moderatörlüğünde gerçekleştirildi. Panelin konuşmacıları Navlungo Kurucu Ortağı İsa Korkmaz ile WASK Kurucusu Ercan Pilcioğlu oldu.
Sahne XL etkinliğinde 39 girişim stant açmanın yanı sıra, 18 girişim de sahnede sunum yapma fırsatı buldu. Sunum gerçekleştiren girişimler arasında şunlar yer aldı:
- HirinGames: Aday yetkinliklerini oyunlaştırma ile değerlendiren çevrimiçi bir platform.
- Vezüve: KOBİ’lerin sınır ötesi e-ticaret pazarlarında satış yapmasını kolaylaştıran uygulama.
- SporAra: Spor merkezleri ve spor severleri bir araya getiren dijital pazaryeri.
- TellPal: Ebeveyn katılımını destekleyen çocuk gelişimi uygulaması.
- Mindmoov: Hareket engelliler ve felçliler için kas güçlendiren mobil uygulama.
- Pinyto: Yapay zeka destekli seyahat planlama platformu.
- Yedir App: Ev aşçıları ile müşterileri buluşturan platform.
- Pace: Eğlenceli ve faydalı mobil oyunlar geliştiren şirket.
- Deeplay Creative Studio: Kültürel mirası modern teknolojilerle harmanlayan stüdyo.
- OyunMu: Oyunlarla sağlıklı iletişim becerilerini geliştiren E-öğrenme platformu.
- Luufs: Yıkanabilir regl külotu ile çevresel sorunlara çözüm sunuyor.
- Kubulab: AR ve VR ile yenilikçi oyun deneyimleri sunuyor.
- NexRacon: Siber güvenlik otomasyonu ve yapay zeka destekli zafiyet yönetim sistemi.
- Vatut AI: Kurumsal hafızayı güçlendiren yapay zeka platformu.
- GoKargo: Kargo gönderimlerini pratik bir şekilde gerçekleştiren mobil uygulama.
- Kiraz.co: E-ticaret süreçlerini kolaylaştıran bir AI platformu.
- eşyala.com: Sürdürülebilir ürünlerin kiralanmasını sağlayan platform.
- Beekod: E-ticaret işletmeleri için operasyonel verimliliği artıran yazılım.
“`